top of page
Keresés

Miért és mikor lehet jó választás a szőrmenyereg?

Frissítve: 2023. dec. 11.

Imádott lovaink szempontjából az egyik legkritikusabb kérdés a megfelelő nyereg kiválasztása, amely egy komplex szempontrendszeren alapuló feladat a lovasember számára. Blogunkban a Werner Christ szőrmenyergeket "vesszük górcső alá".


A Werner Christ szőrmenyergek használati lehetősége sokoldalú. Kialakításuk elsődleges célja a biztonságosabb és kényelmesebb nyereg nélküli lovaglási élmény a ló testének, mozgásának finom érzése mellett.


Nézzük meg mire is használható a Christ szőrmenyereg?


  • Fiatal lovak nyereghez szoktatása – a szőrmenyereg könnyű és meleg, pozitív élmény a lónak az első felnyergelésnél, nyereghez szoktatásnál. A lovas segítségeit, testsegítségeket a ló finomabban érezheti, segíti a lovat azok könnyebb megértésében; és fordítva is, a lovas jobban érzi a lova reakcióit egy-egy mozdulatára.

  • Lovak munkába visszaszoktatása hosszabb pihenés vagy sérülés után – a Christ szőrmenyereg alsó része puha bárányszőr borítású, amely elősegíti a hátizmok vérkeringését, ezzel támogatva az izmok regenerálódását, megerősödését és visszaépülését.

  • Képzés – nem alakulnak ki nyomáspontok rossz helyeken a ló hátán, ezáltal könnyebb a lónak hosszú nyakkal és hátizmokkal megnyújtani lépéseit, megemelni a hátát, ezzel lehetővé téve a gördülékenyebb, lazább mozgást.

  • Helyes lovas pozíció – a lovasnak segít megtanulni a helyes egyensúlyt, testsegítségekkel történő irányítást, támogatja az állóképesség és törzsizomzat fejlődését. A Christ szőrmenyergek puha bárányszőrme borítása és a belső részeken elhelyezkedő hátkimélő betétek ütéscsillapító hatása révén kíméli a lovas hátgerincét és a ló hátát egyránt, segít a lovas alsó háti részének az ellazításában, ezáltal segíti a könnyedebb lovaglást.

  • Nyeregillesztési problémák – Egyes lófajták esetében gyakoriak a nyeregillesztési problémák, a megfelelően illeszkedő vázas nyereg megtalálása. Ezekben az esetekben megfelelő megoldás lehet a Christ szőrmenyereg, mivel kialakításának köszönhetően a legtöbb méretű és formájú lóra rugalmasan idomul, alkalmazkodik a ló hátának alakjához és mozgásához.

További előny, hogy több, egymásól teljesen különböző adottságokkal rendelkező lóra egyetlen nyereg használható.

Használata sokoldalú, valamennyi képzési formában megállja helyét, azonban mi kifejezetten az akadémista szemlélet, academic art of riding iránt érdeklődöknek ajánljuk.

Használat szempontjából még egy kiemelt terület a lovasterápia, ahol nemcsak a nyereg puhasága, kényelme, hanem annak biztonságos ültetése miatt is egy jó választás lehet.


Milyen a Christ szőrmenyergek felépítése?


A Christ szőrmenyergek az alábbi részekből állnak:

  • Bárányszőr ülőfelület, amely típus-jellegzetességét - az adott modellnek megfelelően - stabil, kompozit habbetétek formázzák; alatta van maga a nyeregszerkezet egy erős steppelt, többrétegű pamut anyagból; valamint a ló hátával érintkező szintén bárányszőrme alsó rész.

  • A ló hátának további védelme és a lovas extra kényelme érdekében a gerinccsatorna jobb és bal oldalán (kivehető) 15 mm-es kompozit hab párnák helyezkednek el. Emellett modelltől függően térd-, combtámaszokat is tartalmaz.

  • A nyereg első kápájához erős kapaszkodó illeszkedik, amely kezdő lovasmunka során segít a lovasnak megfelelő egyensúly kialakításában, illetve biztosítja a nyereg könnyű szállíhatóságát. Az egész nyereg nagyon könnyű, könnyen mozgatható, kellemes érzés a ló hátának.

  • A nyereg elülső odalán elhelyezett két (kisebb méretű) D-karikához akár a nyeregalátét, akár egyéb, kiegészítő eszközök rögzíthetők.

  • A nyereg bőr részei, felrántószíjjai erős, strapabíró bőrből készülnek.

  • A Christ szőrmenyergekhez alapvetően bármilyen díjlovas heveder használható, de a még tökéletesebb stabilitás és a ló tökéletes kényelme érdekében a nyereg rögzítséhez az anatómiailag kialakított, bárányszőr borítású Christ díjlovas hevederünket ajánljuk.

  • A bárányszőr borítás alatt elhelyezett erős D-gyűrűkhöz csatlakoztatható a kengyeltartó szíj igény esetén. Javasolt a biztonsági kengyel használata a nyergekhez, mivel a kengyeltartó D-gyűrű a kengyelszíj biztonsági kioldását nem teszi lehetővé. Fontos, hogy a szőrmenyergek esetében a kengyeleket mindig körültekintően használjuk; a kengyel nem a lovas támaszkodását szolgálja, a ló megóvása érdekében nagy teherviselésre nem alkalmas. Szőmenyereg esetén a kengyel a finom segítségeket, az apróbb egyensúly korrekciókat tudja kiválóan támogatni. A Christ szőrmenyergekhez a kialakításból adódan jellemzően rövidebb kengyelszíjak lehetnek megfelelőek.

Extra hátvédelem érdekében valamennyi nyereg kiegészthető a Werner Christ nyeregspecifikus nyeregalátétjeivel, vagy akár a Winderen speciális nyeregemelőivel is.


Melyik a megfelelő méret?


A lovas szempontjából:
  • A „Pony” méretet a nagyobb gyermekeknek és a kisebb méretű (kb. S-es ruhatméretű) felnőtteknek ajánljuk.

  • A „Full” méret felnőttek részére megfelelő választás.

  • A „Shetland”-i méret kisgyermekek számára megfelelő.

A ló szempontjából:

Ideális esetben a „Pony” méretet pónira, a „Full” méretet (nagy) lóra használjuk, de elvileg bármelyik méret megfelelő lehet bármelyik lóra.

Nagy lovon sem jelent problémát a „Pony” méretű szőrmenyereg, csak hosszabb hevederre lesz szüksége a nyereg rögzítéséhez.

Pónira azért már meggondolandóbb a „Full” méretű nyereg használata; nyilván ez függ a póni méretétől is, de számolni kell vele, hogy ebben az esetben a nyereg nagyobb méreteiből adódóan a hevederrel történő megfelelő rögzítés okozhat problémákat, mivel a hátvédő panelek nem megfelelő helyre kerülnek a ló hátán.


Tapasztalataink alapján a Werner Christ szőrmenyergeket csak ajánlani tudjuk, jó választás lovasnak és lónak egyránt, mert

- Extra kényelmes,

- Biztonságos

- Kiváló minőségű, csodaszép

- Támogatja a ló és lovas fejlődését

- Szinte minden képzési formában használható, beleértve a terápiáslovaglást is

.- Kiváló ár-érték arány


Igény esetén segítünk kiválasztani a megfelelő modellt, illetve egyedi feltételek alapján próbalehetőséget is biztosítunk. Nézzen szét Webshop-unkban, vagy keressen minket elérhetőségeinken!

Gimesi-Országh Judit - www.minehorse.hu


32 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page