top of page
Keresés

Kamerák az istállóban –fókuszban a lovak, lovardák

Frissítve: 2023. dec. 5.

MineHorse - HorseCam: melyik a jó választás és miért, tapasztalati összehasonlítások, használat, lehetőségek


A piacon – mint mindenből – számtalan kamera-típusból válogathatunk, széles ártartományban. Itt is igaz, hogy “olcsó húsnak híg a leve”, ezért érdemes jó végiggondolni mit választunk..

Forrás: MineHorse, Reolink

Forrás: MineHorse, Reolink


Mi az “istálló kamera” és hogyan működik?


Az istálló kamerát vagy kamerarendszert videó alapú megfigyelésre használják a lóistállókban, karámokban, legelőkön, gazdaságokban és egyéb mezőgazdasági területeken. Ezeket úgy tervezték, hogy valós időben figyelemmel tudja kísérni lovait, állatait, valamint nagy értékű berendezéseit, eszközeit, például lószállító, traktor, stb., még akkor is, amikor nem tartózkodik a helyszínen, vagy éppen a lovarda másik felében van.


A terület adottságaitól függően választhatunk vezetékes vagy vezeték nélküli biztonsági kamerát egyaránt.

A vezetékes kameráknak helyi internet- vagy WiFi-kapcsolatra van szükségük, és kábeleken keresztül kapják az áramot, amely szükséges ahhoz, hogy a valós idejű kameraképek és a kamerafelvételek távolról is elérhetőek legyenek telefonján vagy számítógépén keresztül.

A vezeték nélküli istálló kamerák egyszerűbben működnek. Mobil adatforgalmat használnak a kommunikációhoz, és azon keresztül továbbítják az adatokat a mobiltelefonjára. Néhány vezeték nélküli kamera WiFi kapcsolatot használ. A közös bennük, hogy az áramellátást mindegyik esetben az újratölthető akkumulátor biztosítja és a működéshez egyáltalán nincs szükség kábelre.


Lovardai körülmények között általánoságban a vezeték nélküli megoldásokat részesítjük előnyben, mivel sok esetben nem csak az internet vagy WiFi kapcsolat nem érhető el, de még az elektromos hálózati áramellátás is problémát okoz, konkrétan nincs a közelben elérhető áramforrás a megfigyelni kívánt terüeten.

A istálló kamerák nagy képfelbontással és éjjellátó funkcióval rendelkeznek. Mindent rögzítenek, ami az istállóban, karámban, vagy a legelőn történik, éjjel-nappal figyelik az állatokat. Az istálló kamerával nem marad le semmiről, legyen szó lopásról vagy csikó születéséről.


Gyakorlati tapasztalatunk, hogy a minőséget ebben a technológiában is meg kell fizetni, ha hosszútávú megoldást keresünk, és nem szeretnénk évente – vagy gyakrabban – a kamera meghibásodása miatt, a kamercsere miatt bosszankodni. A gyengébb minőségű, olcsó kategóriás kamerákkal a tapasztalataink:

  • Gyenge, vagy nem stabil 4G hálózati lefedettség esetén nem biztosított a kamera mobil applikáción történő folyamatos elérése.

  • Hálózati lefedettség hiányában a kamera ha „leszakad a hálózatról” nem áll automatikusan vissza, újra és újra helyszíni reset-elés , újraindítás  szükséges. Ez bosszantó és gyakran a felhasználó által rövid időn belül kivitelezhetetlen művelet, hiszen pont azért használja a kamerát, mert nem tartózkodik folyamatosan a helyszínen.

  • A kamerakfelvételek SD, memória-kártyáról történő visszanézése nehézkes a nem megfelelő szoftverfejlesztés miatt – nehezen, lassan, vagy nagy tárhely-telítettség esetében nem tölti be a felvételek videóit.

  • A fehasználó nem minden esetben tudja saját maga megoldani a felmerült problémákat,  szakember segítségére van szükség, ez plusz költségiényt generálhat.

  • Kb. 1-1,5 év után szoftver/hardver hiba alakul ki és cserélni kell a kamerát.


Mindezekkel szemben a MineHorse által forgalmazot HorseCam-Reolink kamera-család előnyei:
  • Stabil hálózati kapcsolat, gyors alkalmazkodás a hálózati elérhetőség adottságaihoz.

  • Esetleges szolgáltatói hálózati kiesés esetén gyors, automatikus visszakapcsolódóás a hálózatra.

  • Az SD, memóriakártyán tárolt kamerafelvételek gyors és stabil visszanézhetősége, igény esetén letölthetősége bármikor, bárhol – mobileszközön és PC-n egyaránt.

  • Kiváló kép és hangátvitel (kétirányú hangátvitel; kamerától a megfigyelő felé és kamerán keresztül a megfigyelt terület felé)

  • Stabil és gyors gyártói support szükség esetén.

  • Könnyű, felhasználóbarát telepítés, egyszerű, multifunkciós, kifejezetten felhasználóbarát applikációk.

  • A felhasználó igényeinek megfelelő, specálisan beállítható terület-monitoring (ember, tárgy, autó, állat, speciális méretezés – pl. speciális méretezés megadásával, a ló mozgására ne riasszon folyamatosan, de ha ember vagy autó halad át a területen, rögtön kapjunk riasztást).

  • A ló "költöztetése" esetén a kamera az új helyre szabadon átszerelhető.

Az általunk ajánlott kamera megoldások

#1: Lovardai körülmények között a legközkedveltebb a 4G biztonsági kamera


Az egyik lehetőség a mobiladatforgalmat használó vezeték nélküli biztonsági kamera használata. Az ilyen típusú kamerák SIM-kártyát használnak a mobilhálózathoz való csatlakozáshoz, hasonlóan az okostelefonokhoz. Ez azt jelenti, hogy bárhol elhelyezheti a kamerát, még olyan távoli helyeken is, ahol nincs WiFi vagy internet-hozzáférés.

A MineHorse egyik legkedveltebb és legmegbízhatóbb megoldása a HorseCam/Reolink Go PT Plus típusú 4G kamera, amely távolról biztosít valós idejű, élő képes megtekintést bárhonnan és bármikor a telefonján. Ez a vezeték nélküli kamera 2K 4MP super HD felbontással és éjjellátó funkcióval is rendelkezik, így még teljes sötétségben sem maradhat le egyetlen részletről sem. Ezenkívül a kamera figyelmeztető üzenetet küld, és értesítést kaphat telefonjára, ha valami történik a megfigyelt területen.

A multifunkciós applikációnak köszönhetően beállíthatja igényeinek megfelelően azt is, hogy mekkora méretű objektum esetén kapjon riasztást, illetve kiszűrheti a fals-risztásokat is.


Előnyök:

  • Vezeték nélküli megoldás, az elektromos áramellátást a beépített akkumulátor biztosítja, amelyet a kamerához csatlakoztatott solar panel tölt (igen jó hatásfokkal)

  • Bárhova felszerelhető – kültérre és beltérre egyaránt

  • Bárhonnan elérhető éjjel-nappal

  • Stabil, megbízható műkődés

  • Kiváló kép és hang minőség (még az éjszakai órákban is)

  • Intelligens riasztási funkció

  • Akár 0-24 felvétel SD kártyára

  • Kiegyensúlyozott adathasználat (az adathasználat attól függ, hogy milyen bitrátára van a kamera beállítva – a magas felbontású felvételek több adatot használnak fel, mint az alacsonyabb beállítások. A gyártói útmutató szerint „normál használat mellett” 2 GB adatmennyiség kb. egy hónapra elegendő, de tapasztalat alapján 1GB/hó adatmennyiség bőven elegendő)

  • 2 év garancia (garanciaidő után is segítünk kérdés esetén felhasználóinknak)


Kisebb hátrányként megemlíthető, hogy télen, nagyon ködös, nappal is inkább szürke, teljesen napfénymentes időszakban folyamatos vétel esetén az akkumulátorok megfelelő töltöttségének biztosításához a solar panel mellett lehetséges, hogy plusz külső „rásegítés” szükséges egy hordozható töltővel, ún. powerbankkal.



 

#2: Megoldás lehet a WiFi-s biztonsági kamera is


Abban ez esetben – legfőképpen a lovardai kiszolgáló területek, pl. közösségi helyiség, irodák, fedeles – ahol van internet, és routerrel, illetve ahhoz csatlakoztatott extenderrel a megfelelő WiFi lefedettség megoldható, természetesen a WiFi-kameramegoldás is szóba jöhet.

WiFi-s kameráinkra vonatkozóan az előbbi pontban felsorolt valamennyi előny megállja a helyét.

Ami kisebb hátrányként felróható a WiFi-s kameráknak, hogy esetleges elektromos áram szolgátatáskiesés esetén a kamera kívülről, mobil applikáción keresztül nem érhető el (mivel a WiFi router működéséhez az elektromos áram szükséges). Ez, amennyiben a kamera energiallátása akkumulátorról biztosított kizárólag a kamera „külső”, mobil eszközön történő elérhetőségét korlátozza, maga a kamera ettől függetlenül folyamatosan működik, a beállításoknak megfelelően rögzíti a felvételeket a benne található SD, memóriakártyára.


Minden igényt kielégítő, a mindennapokban már kipróbált WiFi kameráink a HorseCam/Reolink Duo 2 WiFi, HorseCam/Reolink Duo Floodlight WiFi és a kiváló felbontású HorseCam/Reolink RLC-811WA WiFi kamerák.


 

#3: + az extra, amit mi lószállítóba, illetve verseny, kurzus esetén mobil kameraként használunk


A lovardán kívül események mindig izgalmasak mind lovunk, mind saját magunk számára. Alapvető fontosságú egy-egy versenyre, vagy több napos kurzusra történő utazás során, hogy a lószállítóban, majd a helyszínen egyaránt minden pillanatban szemmel tarthassuk szeretett lovunkat, aki a „mindent is” jelenti számunkra.

Erre az esetre a HorseCam/Reolink Go Plus típusú 4G kameránkat ajánljuk. Ez egy akkumulátoros energiaellátású, fix látószögű, SIM-kártyás kamera, amely pillanatok alatt felszerelhető a lószállítóban, majd átszerelhető az adott helyszínen a bokszba/karámba egyaránt. A SIM-kártyás adatforgalomnak és az akkumulátoros energiaellátásnak köszönhetően a kamera folyamatosan, bárhol működik.


Áttekintés:

Összességében tapasztalataink alapján mindenkinek ajánljuk a lovak kamerás megfigyelését. Az évek során több esetben sikerült sérülést megelőzni, elkószálást, betegséget észrevennünk még időben. Emellett számtalan kedves és vidám pillanatot is megörökítettünk kameráinkkal, pl. csikónk születését, lovaink örömteli rohangálásait, éjszakánként alvási szokásait.

Mindezeket figyelembe véve megtérülő befektetést jelenthet egy jó minőségű, megbízhatóan működő kamera lovaink biztonsága szempontjából.


A lehetőségek tárháza, kameráink választéka széles. Az Ön számára legmegfelelőbb kamera kiválasztásához elérhetőséginken bátran keressen minket!

Gimesi-Országh Judit - www.minehorse.hu







54 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page